استاندارد دستگاه دوش و چشم شوی اضطراری

بررسی کامل انواع استاندارد دوش و چشم شوی اضطراری در ایمن کاستا:

اگر با مواد خطرناک در آزمایشگاه، کارخانه یا محل کار دیگر کار می‌کنید، باید از اهمیت ایستگاه‌های دوش اضطراری و شستشوی چشم آگاه باشید. این دستگاه‌ها می‌توانند به شما در جلوگیری از صدمات جدی و یا حتی نجات جان شما در صورت قرارگیری تصادفی در معرض مواد خورنده شیمیایی مانند اسیدها، مواد سمی و یا قابل اشتعال کمک کنند. اما چگونه می‌توان فهمید که محل کار شما دارای تجهیزات شستشوی اضطراری کافی است؟ استاندارد ها و مقرراتی که بر طراحی، نصب، استفاده و نگهداری از دستگاه دوش و چشم شوی اضطراری حاکم است چیست؟ در ادامه به این سوالات پاسخ می‌دهیم و نکات مفیدی در مورد انتخاب دستگاه‌های دوش و چشم شوی اضطراری برای شما ارائه خواهیم داد.

ایستگاه دوش و چشم شوی اضطراری چیست؟

ایستگاه‌های دوش اضطراری و چشم‌شوی دستگاه‌هایی هستند که در محل، چشم‌ها یا بدن فردی را که در معرض مواد خطرناک قرار گرفته‌اند، ضدعفونی می‌کنند. آنها به کارگران اجازه می دهند محصولات مضری را که می توانند باعث سوختگی، تحریک، عفونت یا جذب از طریق پوست شوند، شستشو دهند. ایستگاه های دوش اضطراری و شستشوی چشم نیز برای خاموش کردن آتش لباس یا حذف آلاینده ها از لباس مفید هستند. ایستگاه های دوش اضطراری و شستشوی چشم بسته به ماهیت و محل خطر در انواع و پیکربندی های مختلف وجود دارد. رایج ترین انواع عبارتند از:

  • دوش‌های اضطراری: دوش های بزرگ بالای سر هستند که حجم بالایی از آب را برای پوشاندن کل بدن ارسال می کنند. آنها معمولاً توسط یک میله کششی یا یک دسته دست و پا فعال می شوند.
  • چشم شوی‌ها: دستگاه های کوچکتری هستند که جریان ملایم آب را به طور همزمان به هر دو چشم می رسانند. آنها معمولاً توسط یک دسته فشار یا یک پدال پا فعال می شوند.
  • واحدهای ترکیبی کامل: دستگاه هایی هستند که دوش اضطراری و چشم شوی یا شستشوی چشم/صورت را در یک واحد ترکیب می کنند. آنها می توانند به طور جداگانه یا همزمان فعال شوند.

استاندارد و مقررات دوش و چشم شوی اضطراری:

در ایران استاندارد ملی خاصی برای ایستگاه های دوش اضطراری و شستشوی چشم وجود ندارد. با این حال، برخی از آژانس های بهداشت حرفه ای استانی ممکن است برای نصب و نگهداری این تجهیزات الزامات خاص خود را داشته باشند. برای هر گونه مقررات قابل اجرا در حوزه قضایی خود باید با مقامات محلی خود مشورت کنید.

جنبه‌های استاندارد ANSI در مورد دوش و چشم شوی اضطراری:

علاوه بر این، بسیاری از محل‌های کار از استاندارد Z358.1-2014 موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) به عنوان راهنمای بهترین شیوه‌ها پیروی می‌کنند. این استاندارد که توسط انجمن بین المللی تجهیزات ایمنی (ISEA) تهیه شده است، حداقل عملکرد و دستورالعمل‌های استفاده را برای تجهیزات شستشوی اضطراری تعیین می‌کند. همچنین روش‌های آزمایش، توصیه‌های تعمیر و نگهداری و الزامات آموزشی را برای این نوع تجهیزات ارائه می‌دهد.

مایع تمیز کننده:

مایعی است که برای شستشوی قسمت آسیب دیده بدن استفاده می شود. این می تواند آب آشامیدنی، آب نگهداری شده، محلول شور بافر نگهدارنده یا سایر محلول‌های قابل قبول پزشکی باشد. مایع شستشو باید ولرم باشد، یعنی بین 16 درجه سانتیگراد تا 38 درجه سانتیگراد (60 درجه فارنهایت و 100 درجه فارنهایت)، مگر اینکه توسط یک مشاور ایمنی و بهداشتی غیر از این مشخص شده باشد.

میزان جریان:

مقدار مایع شستشویی است که توسط دستگاه در دقیقه تحویل داده می‌شود. سرعت جریان باید به اندازه ای باشد که بدون ایجاد آسیب بیشتر، شستشوی مؤثر را فراهم کند. استاندارد ANSI برای دستگاه دوش و چشم شوی اضطراری حداقل نرخ جریان زیر را مشخص می کند:

  • دوش اضطراری: 75.7 لیتر در دقیقه (20 گالن در دقیقه)
  • شستشوی چشم: 1.5 لیتر در دقیقه (0.4 گالن در دقیقه)
  • شستشوی چشم و صورت: 11.4 لیتر در دقیقه (3 گالن در دقیقه)
  • واحدهای ترکیبی: دبی هر جزء باید شرایط فوق را برآورده کند

الگوی اسپری:

شکل و اندازه جریان سیال فلاشینگ است که توسط دستگاه تحویل داده می‌شود. الگوی اسپری باید کنترل شود تا ناحیه مورد نظر را به طور موثر پوشش دهد. استاندارد ANSI برای دستگاه دوش و چشم شوی اضطراری حداقل الگوهای اسپری زیر را مشخص می‌کند:

  • برای دوش‌های اضطراری؛ الگوی اسپری باید حداقل 50.8 سانتی متر (20 اینچ) قطر در 152 سانتی متر (60 اینچ) بالاتر از سطحی که کاربر می ایستد داشته باشد.
  • برای شستشوی چشم؛ الگوی اسپری باید هر دو چشم را به طور همزمان در فاصله 15 سانتی متری (6 اینچ) از نازل ها بپوشاند. الگوی اسپری باید هر دو چشم و صورت را به طور همزمان در فاصله 15 سانتی متری (6 اینچ) از نازل ها پوشش دهد.

روش فعال سازی:

مکانیزمی است که دستگاه را روشن یا خاموش می‌کند. در استاندارد دستگاه دوش و چشم شوی اضطراری، فعال‌سازی باید ساده باشد و در یک ثانیه یا کمتر از حالت خاموش به روشن تبدیل شود. شیر همچنین باید در برابر خوردگی مقاوم باشد و تا زمانی که عمدا بسته شود باز بماند.

مکان نصب:

محل نصب دستگاه باید نسبت به محیط‌های خطرناک انتخاب شود. محل باید به راحتی در دسترس و قابل مشاهده باشد و در فاصله 10 ثانیه از خطر باشد. مسیر رسیدن به دستگاه باید عاری از موانع یا تجهیزاتی باشد که ممکن است مانع حرکت کاربر شود. همچنین دستگاه باید در مکانی با نور مناسب نصب شود و با علامت مشخص شود.

تعمیر و نگهداری:

این فرآیند نگهداری دستگاه دوش و چشم شوی اضطراری در شرایط کاری خوب و استاندارد است. نگهداری باید شامل بازرسی منظم، آزمایش، تمیز کردن و تعویض قطعات در صورت نیاز باشد. استاندارد ANSI حداقل الزامات نگهداری زیر را مشخص می‌کند:

  • دوش اضطراری و شستشوی چشم: دستگاه‌ها باید هر هفته به مدت حداقل سه دقیقه فعال شوند تا عملکرد صحیح آن بررسی شود و هرگونه رسوب یا باکتری از بین برود. همچنین دستگاه‌ها باید سالانه از نظر مطابقت با استاندارد ANSI بازرسی شوند.
  • شستشوی چشم و صورت: دستگاه‌ها باید هر هفته به مدت حداقل سه دقیقه فعال شوند تا عملکرد صحیح آن بررسی شود و هرگونه رسوب یا باکتری از بین برود. همچنین دستگاه‌ها باید سالانه از نظر مطابقت با استاندارد ANSI بازرسی شوند. ضمناً دستگاه‌ها باید طبق دستورالعمل شرکت تولید کننده دوش و چشم شوی تمیز و ضدعفونی شوند.
  • واحدهای ترکیبی: الزامات نگهداری برای هر جزء باید از دستورالعمل‌های فوق پیروی کند.

آموزش:

این فرآیند آموزش کارگران در مورد نحوه استفاده از دستگاه در مواقع اضطراری است. آموزش باید شامل اطلاعاتی در مورد مکان، عملکرد و نگهداری دستگاه و همچنین روش مناسب برای شستشوی قسمت آسیب دیده بدن باشد. این آموزش همچنین باید شامل یک جلسه نمایش و تمرین برای هر کارگر باشد. این آموزش باید حداقل سالیانه یا هر زمان که یک کارگر جدید استخدام می‌شود انجام شود.

چگونه از ایستگاه های دوش و چشم شوی اضطراری استفاده کنیم؟

از جمله روش‌هایی که می‌تواند موجب جلوگیری از بسیاری از آسیب‌ها در زمان برخورد مواد شیمیایی با بدن شود، استفاده درست از تجهیزات مناسب با آن‌ها است. دستگاه‌های شستشوی اضطراری برای جلوگیری و کاهش میزان آسیب‌ها پس از برخورد و پاشش مواد شیمیایی بر روی بدن بوده و باید از نحوه استفاده درست از آن‌ها نیز آگاه شد. برای استفاده از ایستگاه های دوش اضطراری و شستشوی چشم باید مراحل زیر را دنبال کنید:

  • هشداردهی! به سرپرست یا همکار خود در مورد حادثه اطلاع دهید و در صورت نیاز کمک بخواهید.
  • فعال کردن! دستگاه را در اسرع وقت روشن کنید و لباس یا تجهیزات حفاظت فردی را که ممکن است از شستشوی موثر جلوگیری کند خارج کنید.
  • زمان و نحوه شستشو! قسمت آسیب دیده بدن را با مقدار زیادی آب به مدت حداقل 15 دقیقه یا بیشتر، بسته به ماهیت و شدت مواجهه، شستشو دهید. چشمان خود را باز نگه دارید و در حین شستشو آن‌ها را به جلو و عقب بچرخانید. با دست یا هر شی دیگری ناحیه آسیب دیده را مالش یا لمس نکنید.
  • به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید! پس از شستشو، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. برگه اطلاعات ایمنی (SDS) محصول خطرناک را در صورت وجود همراه داشته باشید.

نتیجه گیری:

دستگاه‌های دوش و چشم شوی اضطراری وسایل ایمنی ضروری هستند که می‌توانند به شما در جلوگیری از صدمات جدی یا حتی نجات جان خود در صورت قرارگیری تصادفی با مواد خطرناک شیمیایی کمک کنند. با این حال، آن‌ها جایگزینی برای کنترل‌های مهندسی مناسب، شیوه‌های کار ایمن، یا تجهیزات حفاظت فردی نیستند. همیشه باید قوانین و رویه‌های ایمنی محل کار خود را رعایت کنید و از ایستگاه‌های دوش اضطراری و شستشوی چشم تنها به عنوان آخرین راه حل استفاده کنید.

برای اطمینان از موثر بودن ایستگاه‌های دوش و چشم‌شوی اضطراری، باید استانداردها و مقرراتی را که بر طراحی، نصب، استفاده و نگهداری آن‌ها حاکم است، رعایت کنید. همچنین باید آموزش کافی در مورد نحوه استفاده از آن‌ها در مواقع اضطراری را دریافت نمایید. به یاد داشته باشید، وقتی نوبت به دوش و چشم شوی اضطراری می‌رسد، هر ثانیه اهمیت دارد. پس همیشه آماده، ایمن و هوشیار باشید!

تا حد امکان پیشنهاد می‌کنیم که برای کار انواع مواد شیمیایی از تجهیزات ایمنی و کاملاً ضروری و مورد نیاز استفاده نمایید. استفاده از تجهیزات کار با مواد شیمیایی استاندارد می‌تواند از شما در برابر بسیاری از آسیب‌های جبران ناپذیر محافظت کند. برای کار با مواد شیمیایی خطرناک در محیط‌های آزمایشگاهی و صنتعی، حتماً باید از لباس ضد اسید مناسب، دستکش ایمنی ضد اسید و مواد شیمیایی و شیلد صورت حفاظتی استفاده نمایید.

منابع:

OSHA



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مقالات مرتبط